Varför tänder man valborgsmässoeld den 30 april?

Kort svar: Valborgsmässoafton var förr vinterns sista dag och början på sommarhalvåret. Då trodde man att onda krafter var i rörelse. Därför tände man eldar för att skrämma ex. häxor. Dessutom var första maj dagen då djuren släpptes ut på bete och bönderna skyddade sin boskap från vilddjur genom att tända eldar.

Elden spelar en central roll i alla kultur eftersom den är nödvändig för kulturens överlevnad. Att tända eldar har sätts som en religiös handling i många olika religioner, t.ex. i katolska kyrkans påsknattsfirande. I Sverige har det främst varit vid två tillfällen som eldar har tänts i större skala – påskafton och valborgsmässoafton.

Eldar vid påsk och valborgmässa.Om man vill generalisera så kan man säga att påskeldar förekommer i Västergötland, Bohuslän, Halland, Dalsland och delar av Småland respektive Värmland, medan valborgsmässoeldar förekommer Uppland, Östergötland, Närke, Västmanland och delar av Småland och Västergötland.

Valborgsmässoeldarna har sitt ursprung just i Uppland. Carl von Linné skrev 1749 när han passerade gränsen mellan Uppland och Västmanland:

Eldar sågos på många ställen lysande långt ifrån vägen: ty lantmannen har för sed allt ifrån hedenhös att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken

Det första belägget för eldar på valborg är från Sko socken i Uppland 1711 även om seden förmodligen är betydligt äldre men då begränsad till Uppland. Det var först under 18- och 1900-talet som seden spred sig till närliggande landskap. Förmodligen var det från Tyskland som seden importerades till Sverige. Där trodde man att häxorna hade sin häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man eldar för att skrämma häxorna.

Eldarna kan alltså ges ett religiöst motiv men frågan är om inte de praktiska förklaringarna är minst lika viktiga. Särskilt i Sverige då våren traditionellt ansågs vara kommen. Första maj var nämligen den dag som bönderna släppte ut sin boskap och de var därför tvungna att skydda dem från vilddjur. Genom att tända eldar och föra oväsen kunde man på så vis hålla boskapen fredad från vilddjur.

Valborgseldarna visar hur praktiska och och religiösa motiv ofta samverkar. Och hur traditionerna förändras.

Källa: Majstång och julgran av Vera Forsberg och Årets festdagar av Nils-Arvid Bringéus.

Andra bloggar om: , , , , ,

Annonser

9 thoughts on “Varför tänder man valborgsmässoeld den 30 april?

  1. Tack för förklaringen! När jag läst på internet har det stått att valborgseldar är koncentrerade till Uppland och östra Sverige, men min släkt i både Småland och Västergötland har eldat, de senare även på påsk, så jag blev lite förvirrad där ett tag tills du bringade reda.

  2. Pingback: Maj är välkommen! « Engelbrekt Engelbrektsson

  3. Pingback: Copyriot » Valborg

  4. Massmedia i Stockhom har i hög grad medverkat till att sprida Valborgsfirandet och därmed trängt undan påskeldandet. Valborg har blivit väldigt officiellt med mankörer medan påskelden är mer privat eller byaanknuten.På våren har ju också funnits behov av att elda upp skräp, kvistar mm

  5. Pingback: Det behövs fler påskkärringar. | annarkia

  6. hade för mig att valborg va den sista häxan att brännas på bål att det var därför som man bränner eldar varje valborgsafton för att hedra henne.. hade tydligen fel men nån berätta detta för mig å ja minns inte vem. ja va för ung då.

  7. Pingback: Halloween;) | tannaznadafan

  8. Pingback: Våren är påväg | tro och tanke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s