Varför är 6 juni svensk nationaldag?

Kort svar: Att 6 juni blev svensk nationaldag beror på att Artur Hazelius och Skansen från slutet av 1800-talet skickligt propagerade för att ha nationaldagen på detta datum. Den historiska kopplingen är dels att Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och att regeringsformen antogs 6 juni 1809.

Sveriges nationaldag är den yngsta helgdagen i Sverige ur två perspektiv. För det första är det den dag som senast fått status av allmän helgdag i Sverige (sedan 2005) och för det andra så är det den helgdag som har firats under kortast historisk tid (sedan slutet av 1800-talet).

I någon mening var det ett regnoväder som gjorde att just 6 juni valdes som nationaldag. Det var på Skansen 1893 som Artur Hazelius höll en stor vårfest. Intresset var stort men när festen skulle börja så kom regnet och publiken svek. Bringeus skriver:

För att rädda situationen beslöt Hazelius förlänga evenemanget och annonserade om ”Vårfestens sista dag och på samma gång stor nationalfest till firande av våra historiska minnen i morgon tisdag den 6 juni (Gustafsdagen).” (s. 155)

I årsredogörelsen för Nordiska museet och Skansen 1893-1894 skriver Artur Hazelius:

Såsom en de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, hvilken där firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag.

Att 6 juni kallades Gustafsdagen är något som Gustav III ligger bakom. Efter statskuppen 1772 placerade kungen sitt namn på den dag då Gustav Vasa valdes till kung 1523. En svensk nationaldag har funnits som idé sedan slutet av 1800-talet. Dock fanns ingen dag som kändes given och förslagen var många. Från vissa grupper kom förslag att midsommardagen skulle bli nationaldag dels pga dess historia men också för att det redan var en stor festdag vid regementena. Men som Bringéus skriver:

i och med att militären lämnades övningshedarna och flyttade till garnisonsstädernas nybyggda kaserner, förlorades midsommartraditionerna sin betydelse som stöd för en nationaldag.

Även dödsdagarna för Karl XII (30 november) respektive Gustav II Adolf (6 november) fanns med bland förslagen.

Flagga

Under första världskriget ökade flaggans betydelse som nationell symbol (vilket den för övrigt bara varit under ett par årtionden). Åhlén och Holm delade 1916 ut 8000 gratisflaggor till svenskarna. Samma år bildade grosshandlaren Nils Ljungren Bestyrelsen för svenska flaggans dag. Allt detta ledde till att svenska flaggans dag första gången firades 6 juni 1916 på Stadion i Stockholm med militärparader och flaggutdelning. År 1963 flyttades firandet tillbaka till Skansen där det fortfarande hålls. Bestyrelsen för svenska flaggans dag låg också bakom rekommendationen 1939 vilka dagar som skulle vara flaggdagar något som sedan regeringen fattade ett beslut om 1982.

Svenska flaggans dag blev 1983 officiell nationaldag men lyckades ändå inte bli någon folkfest. Förklaringen är förmodligen att nationaldagen enbart är en produkt uppifrån. Att Gustav Vasa blev kung (1523) eller att Sverige fick en ny grundlag (1809) är knappast något som berör svenskar särskilt djupt.

År 2004 beslutade riksdagen att nationaldagen skulle bli röd dag vilket också innebar att annandag pingst inte längre var det.

Skrivet av Mattias Axelsson (2007-06-05)

Källor:  Bringéus, Nils-Arvid (1999) Årets festdagar Carlssons Bokförlag: Stockholm

Swahn, Jan-Öyvind (2007) Svenska traditioner Ordalaget: Bromma

Annonser

8 thoughts on “Varför är 6 juni svensk nationaldag?

 1. Bra och väl skrivet – en detalj till bara: det nuvarande Sverige var inte detsamma som det dåvarande Sverige – om GustavVasas utmärkelse ska ligga till grund för firandet.
  Skåne, Blekinge, Halland, Jämtland, Hräjedalen, Lappland (glömde jag någon landsdel?) tillhörde inte Sverige då.
  Så vi (jag bor i Skåne) borde inte fira nationaldag den 6 juni.

  Men Finland tillhörde Sverige då – så de borde fira den 6 juni…

  Jag skrev om det i min andra blogg för någradagar sedan:
  http://kronbergskrattarochler.wordpress.com/2007/05/31/kaldolmar-och-kelimer/

 2. Pingback: Nationaldagen « Nu eller aldrig…

 3. Håller med om att många inte borde vilja fira 6 juni, men precis som de många landskap som tillhörde Sverige då borde vi övriga i lander fundera över om vi verkligen vill fira att envåldshärskaren Gustav Wasa tillsattes. Och grundlagen som tillsattes var inte heller den en demokratiskt sådan, så det känns fruktansvärt krystat, om man inte är feodalmonarkist in i hjärtat (och det tror jag inte många är).

  De finns många fina dagar att fira, som 1 maj som gett oss schysst förhållanden på jobbet, internationella kvinnodagen som gör att lite mer mänskliga i förhållande till varandra år för år, världsmiljödagen, världspoesidagen och alla andra dagar man skulle kunna firas, de känns på nåt vis viktigare allihop än gustavwasadagen.

  Själv tycker jag att, om än så krystade, Kanelbullens dag, 4 oktober, är en mycket vettigare dag att uppmärksamma eftersom den åtminstone firar något konkret.

 4. Pingback: Ninjus - Jag är en Ninja (osynlig) :: Mentala kalhyggen :: June :: 2008

 5. Pingback: Nationaldagen. « Under pseudonym

 6. Vi har ju aldrig varit invaderade ordentligt att vårt land erövrats dvs dagens Svenska gräns. Visst har Sverige förlorat landmark som t ex Norge, Finland, Estland, Lettland Litauen samt Polen och delar av dagens Tyskland och Ryssland ja även delar av Vitryssland. Tänk om man ska åberopa ett datum för att återkräva dessa i likhet med Kurdistan eller Israel… Då blir det livat i luckan.

 7. Pingback: Det är svenska flaggans dag… | Olssons universum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s