Vilken dag bör vi fira halloween i Sverige?

Kort svar: I USA firas halloween alltid 31 oktober, men eftersom alla helgons dag i Sverige alltid är på en lördag (oavsett datum) finns det de som firas ”svensk halloween” på fredagen före alla helgons dag.

Halloween infaller enligt traditionen den 31 oktober eftersom halloween är en sammandragning av All Hallow’s eve (Alla helgons afton). Allhelgonadagen har, sedan tidig medeltid, firats i den katolska kyrkan 1 november och således blir aftonen den sista oktober.

Problemet när halloween skall överföras i en svensk kontext (vilket det börjades med runt 1990) är att vi i Sverige inte längre firar allhelgonadagen den 1 november, utan alla helgons dag den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Under vissa år kan allhelgonadagen och alla helgons dag infalla samma dag (de år då alla helgons dag infaller 1 november).

pumpa.jpg

Den ”riktiga” (då barn går och frågar om ”bus eller godis”) halloween är således alltid 31 oktober, men många skolor och föreningar väljer att anordna halloweenfester och halloweendiscon på fredagen i allhelgonaveckan – alltså den svenska alla helgons afton.

Skrivet av Mattias Axelsson (2007-10-26, uppdaterad 2013-10-07)

Källa: Herlitz, Gillis (2007) Mors dag och Halloween. Festseder i förändring. Doktorsavhandling vid Uppsala universitet.

Bilden i denna post är hämtade från Unga Fakta.

32 thoughts on “Vilken dag bör vi fira halloween i Sverige?

 1. Om vi importerar det keltiska nyårets festivitet, alltså slutet av skördesäsongen, bör vi göra det med datum och hela faderullan. Således den 31 oktober.

  Vi bör också kalla det Samhuinn, det gaeliska ordet för novemberfest. Att det kallas alla helgons dag är ett kristet påfund (liksom datumet 1 november) som vi inte bör befatta oss med.

  Det kan väl förvisso vara kul med importerade roligheter, men vi har ju våra lokala kalendariska traditioner med samma innebörd.

 2. Grejen är ju att vi inte har importerat den keltiska skördefesten Samhain, utan vi har importerat den amerikanska festen Halloween. Ska skriva mer om den historien nästa vecka när Halloween faktiskt inträffar.

 3. Men den amerikanska festen Halloween är förstås en förkristnad variant som irländarna i landet förvaltade. Och den firas alltjämt den sista oktober. Så varför i helskotta skulle man ändra på detta datum? Vi har redan ändrat tillräckligt många datum i det här landet.

  • då tycke rjag du ska hålakäften spöken finns dom du ska bara veta vad som hänt mig jag ahr set en svävande kruka bord som ramlar röster som sjunger utan för mit fönser när firar man helloween när går man bus elelr godis när pyntar man

 4. Blogge: Halloween är en blandning av olika traditioner som uppkom i USA i mitten av 1800-talet. Det irländska bidraget var naturligtvis stort. Men oxå mexikanska, engelska och andra gruppers traditioner smälte samman i det som idag kallas Halloween.

  Det är så traditioner uppstår – genom sammanblanding av olika grenar. Därför går det sällan att spåra en traditions genuina ursprung.

  Jag förstår iofs hur du resonerar i att festen till Samhains firades 31 oktober och därför bör vi fira Halloween då, men av praktiska skäl är en fredag bättre att fira på i Sverige eftersom Allhelgonadagen inte är en helgdag.

 5. Jag ska på halloween fest på fredag (2 november 2007) men enligt olika hesidor på internet är det den 31 oktober. Och några kompisar säger att det är på lördag. Jag har inte riktigt förstått, när är dagen då man går ut och bus eller godis:ar i år?

 6. Hannele: Jo i USA är Halloween sista oktober, men eftersom vi i Sverige har valt att lägga firandet av Allhelgona på en rörlig dag så borde också vår allahelgonsafton (halloween) vara rörlig. Det är det jag försöker säga i posten ovan.

 7. Den rätta Halloween ska firas den 31 oktober. Tycker inte vi ska göra någon ”svensk” variant av det eftersom det från början inte är en svensk tradition. Bäst är att lära folk att särskilja på Halloween och Allhelgona så att ingen behöver känna sig irriterad för att det krockar.

 8. Pingback: 8 saker som Halloween och Allhelgonahelgen « Utsikt från höjden

 9. Men så här är det:
  Halloween är en Irländsk/amerikansk helg som alltdi firas den 31/10 – oavsett var i världen man är . M.a.o även så i Sverige [punkt]

  Alla Helgon Dag är en gammal katolsk helg som firar våra gamla helgon (fiins i katolisismen men ej i protestantismen). Vi har docj kvar helgen som ett minne och hedrande av våra avlidna släktingar, vänner och även om man så vill – kristna helgon. Datum för Alla Helgons dag varierar dock, baserat på andra kriterier.

  Men för allt i världen skilj på ”äpplena och päronen” här

 10. I och med att vi firar Halloween i Sverige så blir den per automatik en svensk högtid. Och då kan vi placera den hur vi vill i almanackan. Eftersom ingen längre firar allhelgonadagen i Sverige utan Alla helgons dag så anser jag det lämpligare (ibland) att fira Halloween på våra Alla helgons afton (alltså fredagen före Alla helgons dag)

 11. Citat: ”Man trodde att slöjan mellan människornas värld och andevärlden drogs bort under Samhain och att andar, både goda och onda, strövade omkring på jorden. De dödas själar antogs återvända till sina familjer, som brukade ställa ut mat och dryck till sina övernaturliga besökare i hopp om att kunna blidka dem och avvärja olycka. När barn i dag klär ut sig till spöken eller häxor och går från hus till hus och kräver att få godis för att inte hitta på något bus, för de alltså omedvetet vidare de gamla ritualerna från Samhain. Jean Markale säger i sin bok Halloween, histoire et traditions (Halloween – historia och traditioner): ”När barnen tar emot en gåva skapar de, utan att veta om det, ett slags symboliskt broderligt utbyte mellan den synliga och den osynliga världen. Därför är maskeraderna vid halloween … egentligen religiösa ceremonier.””

  Jag betackar mig…

  • Det är ungefär lika fel som att påstå att vi som äter julskinka för vidare de asatroende traditionen att galten Särimer slaktades och åts varje kväll och återuppstod varje morgon eller att alla som har påskris för vidare en antik sed med livsspö.

   Bara för att traditioner till formen liknar händelser i förfluten tid betyder det inte att man ”för traditionen vidare”.

 12. snälla skicka mejl till min gmail jag vill veta vicken dag man går bus eller godis och viklen dag min pyntar med spindlar och gör pumpor min mejl är till.whilmal@gmail.com jag gör vad som helst för att du ska skika talaom för mig vicken deag det är

 13. Pingback: Halloween! « Koffikann Spaces

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s