Varför är Eid al-Fitr olika dagar varje år?

Julafton infaller 24 december varje år. Påskafton kan infalla olika dagar, men är i alla fall i mars eller april. Den muslimska högtiden Eid al-Fitr (alt. Id al- Fitr eller Eid ul-Fitr) infaller dock på olika datum varje år. Eller egentligen är det på samma datum, men räknat med en annan typ av kalender.

Den gregorianska kalenderna (som vi använt i Sverige sedan 1753) utgår från jordens rotation kring solen. Ett år är ett varv runt solen alltså 365 dagar (inte riktigt, men det justeras med hjälp av skottdagar vart fjärde år). Det gregorianska året har tolv månader, vilka trots namnet (månad) är helt oberoende av månens rörelser.

Den muslimska kalendern är å andra sidan en månkalender. Ett år i den muslimska kalendern är också tolv månader, men där är varje månad reglerad just av månens varv runt jorden. En månad blir således 29 eller 30 dagar och ett år blir 353 , 354 eller 355 dagar.

Eftersom det muslimska året inte stämmer överens med jordens rotation kring solen förskjuts dagarna i förhållande till den gregorianska kalendern. Ett datum i den muslimska kalendern är alltså inte samma dag i den gregorianska kalendern år efter år. Samma datum återkommer ungefär vart trettiotredje år.

Ramadan torde vara den mest kända av de muslimska månaderna och är månad nummer nio. Under Ramadan infaller den för muslimer obligatoriska fastan. I och med att Ramadan är slut och månaden Shawal börjar inleds också firandet av Eid al-Fitr.

Dock påverkas datumet för Eid al-Fitr av när den nya fullmånen ses i olika länder. I år (2008) har man i Saudiarabien sett månen och Eid al-Fitr kan där börja idag 30 september (liksom den gör i Växjö och andra ställen i Sverige). I t.ex. Norge och Australien såg man ingen fullmåne och där kommer Eid al-Fitr istället börja 1 oktober.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s