Midsommar – när natten är som ljusast

I ett land som är i princip är obeboeligt under större delen av året firas såklart årets ljusaste natt extra mycket.

Om du tittar på en karta och går direkt öster och västerut från Uppsalas så hittar du på samma breddgrader norra Kanadas tundra, Alaska, norra Kamtjaka och Sibiren, platser som är i princip obeboeliga.

Golfströmmen möjliggör dock att människor lever och brukar jorden i Skandinavien – dock till priset av att de flesta av årets månader är mörka. Under vintern kan de gå veckor utan ordentligt dagsljus. Således blir de ljusa månaderna på året extra värdefulla.

Årets ljusaste natt (i princip) infaller runt 21 juni och den tidpunkten kallas för sommarsolståndet. När solens når sin högst deklination (c.a. N.23) betyder det att solens står som allra högst på himlen – och det är vid den exakta tidpunkten som sommarsolståndet inträffar.

Vi vet med stor säkerhet att människor under mycket lång tid på ett ungefär har kunnat avgöra när sommar- respektive vintersolstånd inträffat. Exempel på detta är monumenten Stonehenge i England som förmodligen är rest på ett sådant sätt att de visar var solen går upp och ned vid solstånden.

Därför kan vi också vara tämligen säkra på att någon form av firande vid tidpunkten för sommarsolståndet förekommit långt tillbaka i tiden. På samma sätt som vi vet att jul firats i Norden i ett par tusen år utan att för den skull veta så mycket hur den firats, vet vi väldigt lite om hur midsommar firats längre tillbaka i tiden.

Den folkliga förklaringen att midsommar firats hänger förmodligen samman med att det passade väl samman med arbetsåret – sommarsolståndet inföll under en period då inte så mycket arbete fanns att göra. Ljusa nätter och en natur som badar i grönska torde väl också göra sitt till för att öka benägenheten att fira.

Midsommarstång 2006

Annonser

One thought on “Midsommar – när natten är som ljusast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s