Vilken dag ska man gå påskkärring?

Kort svar: I västra Sverige (Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland) går man påskkärring på påskafton. I resten av landet har skärtorsdagen varit den vanligaste dagen.

Traditionen med påskkärringar har ju sitt ursprung i 1600-talets tro på häxor. Enligt tron reste häxorna till ett gästabud med djävulen på en plats som oftast (men inte alltid) kallades Blåkulla. Resan påbörjades natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen och häxorna kom tillbaka på natten mellan påskafton och påskdagen.

Folk som klär ut sig till någon form av häxor (få av de attribut som dagens påskkärringar bär har dock någon som helst koppling till häxtron på 1600-talet) är belagt sedan åtminstone början av 1800-talet och seden var spridd under mitten av seklet. Dock är den troligt äldre ändå.

Vad som är viktigt att komma ihåg är dock att seden att klä ut sig till påskkärringar under 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet huvudsakligen var något för ungdomar. Så här skriver Fredrik Skott (pdf):

1800-talets påskkärringar var inte små barn och långtifrån söta. Snarare än barn var det ungdomar som klädde ut sig. Istället för smink smorde de utklädda förr ofta in sina ansikten med sot. Ett annat alternativ var att använda ett ”skråpukaansikte”, dvs. en mask.

Om vi skall upprätthålla kopplingen mellan häxtron och dagens påskkärringar så är det egentligen vid två tillfällen som det skulle passa att ”gå påskkärring” – skärtorsdagen och påskafton. Dymmelonsdagen har inte firats sedan 1700-talet så den känns inaktuell och påskdagen är en söndag.

Vilken av dagarna som används för att gå påskkärring är alltså olika, men klart knutet till olika delar av landet. Att gå påskkärring på påskafton är tydligt knutet till västra Sverige medan skärtorsdagen också finns i andra delar av landet. Så här skriver Bringéus:

Föreställningen om Blåkullafärden har i Västsverige främst förknippats med påskafton. Här kallades häxorna för påskkärringar. Möjligen är seden att hänga på folk figurer i form av kvast, grissla, raka och smörjehorn en utlöpare av det västsvenska bruket med s.k. påskbrev.

Vera Forsberg skriver så här:

På påskafton /../ klädde [man] ut sig till häxa och gav sig ut för att skrämma vänner och bekanta. /../ På sina håll tar barnen ut nöjet i förskott och gör sin påskgummerond redan på skärtorsdagen.

De landskap där påskkärringar först finns belagda är främst Bohuslän, Dalsland, Värmland och delar av Västergötland och då är det i stort sett bara på påskaftonens kväll som man ”gick påskkärring”. Så det ursprungliga är att man går påskkärring på påskafton och då hade hade med sig påskbrev.

När bruket sedan spred sig över landet via Stockholm och dessutom gick ner i åldrarna under 1900-talet blev det på många platser vanligt att man istället gick påskkärring på skärtorsdagen. En orsak till detta kan vara att traditionen fördes vidare på förskolor och skolor där skärtorsdagen var den sista skoldagen inför en längre påskledighet.

Skrivet av Mattias Axelsson (uppdaterat 2012-04-05, uppdaterad 2021-04-01)

Källor:

Majstång och julgran av Vera Forsberg,

Årets festdagar av Nils-Arvid Bringéus

””Först ska vi till Blåkulla, sen ska vi till McDonald’s”: Påskkäringar i Sverige 1850-2000.” av Fredrik Skott

26 tankar om “Vilken dag ska man gå påskkärring?

  1. Ursäkta, men jag har tappat tråden…varför firar vi påsk??? För Jesus avrättning och återuppståndelse, eller för att ”häxorna” for till Blåkulla? Det är ju omöjligt att de två orsakerna har med varandra att göra……snälla kan jag få ett svar!
    MVH
    En traditionbunden förvirrad själ….

  2. Varför firar vi påsk? Jo för att Jesus dog på korset OCH för att häxorna for till blåkulla

    Munkarna var itne så dumma dom, egentligen är alla våra s k kristna högtider, hedniska högtider, t ex julen är midvinterblot, sen har vi kvar gamla hednatradioner som valborgsmässoelden och dansen runt midsommarstången
    påskriset är också hedniskt, man tog in ett ‘dött’ ris som sen fick värme o vatten och börja spira och blomma och då kom våren och med den fertiliteten

  3. Hej!
    Här i Finland verkar det som att finnarnas tradition är att gå på Palmsöndagen medan jag och andra finlandssvenska barn i min barndom gick på Påsklördag. Min frisörska (finsktalande) sade att de i hennes hem i österbotten också hade som tradition att gå på lördag. Intressant!

  4. Pingback: Påsken och häxprocesserna i Skåne « Friskyttekompaniet

  5. Pingback: Äntligen | Evas liv med barnen i Trollskogen

  6. Pingback: Man vill bara ha och ha | Min granne

  7. Pingback: Bilar, MC och Racing » Musik

  8. Pingback: Häxor = Påskkäringar? | wicca2014

  9. Pingback: Påskmys | Godis är gott!

  10. Pingback: Vilken dag ska man gå påskkärring? | MåBra

  11. Pingback: Vilken dag ska man gå påskkärring? | Hemmets

  12. Pingback: Vilken dag ska man gå påskkärring? | Året Runt

  13. Pingback: Vilken dag går man påskkärring? | Allas.se

  14. Pingback: Vilken dag ska man gå påskkärring? | Allers

  15. Pingback: Därför klär vi ut oss till påskkärringar i dag | 24blekinge.se

  16. Pingback: Därför klär vi ut oss till påskkärringar i dag | 24Malmö.se

  17. Pingback: Därför klär vi ut oss till påskkärringar i dag | 24kristianstad.se

  18. Pingback: Därför klär vi ut oss till påskkärringar i dag | 24ystad.se

  19. Pingback: Därför klär vi ut oss till påskkärringar i dag | 24trelleborg.se

  20. Pingback: Därför klär vi ut oss till påskkärringar i dag | 24uppsala.se

  21. Pingback: Vilken dag ska man gå påskkärring? | Femina

  22. Pingback: Så har påskkärringen förändrats genom åren | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Lämna en kommentar